Безработицата в Банско ще намалее

share

Очаква се безработицата в Благоевградска област да намалее през следващия месец, защото над 5 хиляди души ще бъдат назначени на работа в хотелите и ресторантите в Банско и Разлог, съобщи БНТ.

Преди откриването на зимния туристически сезон от Бюрата по труда се организирали специални борси, на които безработни хора се срещат с работодатели от туристическия бранш.

В много от хотелите, които досега са били затворени за туристи в Банско, вече започва подготовката за новия сезон. Собствениците на хотелски комплекси с над 200 легла, управителите на механи и ресторанти търсят рецепционисти, готвачи, сервитьори, масажисти, рехабилитатори.

Първата трудова борса ще бъде организирана от Агенцията по заетостта в Разлог на 15 ноември.

Станислава Поповска - директор на Агенция по заетостта - Благоевград: "Ще бъдат поканени работодателите, които ще обявят в сферата на туризма работни места, както и безработни, тоест търсещи работа лица, които желаят да започнат работа."

Шанс да си намерят работа имат и безработните с по-ниска степен на образование.

Станислава Поповска: "Очакваме да бъдат разкрити нови работни места за аварийни групи, които ежегодно в периода октомври - март се разкриват за поддръжка на пътищата, въобще работа при зимни условия."

От Агенцията по заетостта в Благоевград казаха, че при наемане на работа през зимния туристически сезон с предимство ще бъдат хората, които знаят руски, гръцки и румънски език, защото повечето от гостите в Банско и Разлог са от балканските страни.

Водещи новини

Още новини