Кръчмари декларират една от 10 ракии

Интернет
share

Сто милиона лева искаха да скатаят под бара кръчмарите по морето.

Проверките на данъчните само по Южното Черноморие през лятото показаха на светло над 100 милиона лева оборот. Това означава, че в хазната ще влязат най-малко 10 милиона лева данъци. Масираните проверки през юни, юли и август обхванаха заведения, хотели, обменни бюра, магазини и платени паркинги, съобщава "Стандарт".

От Бургаската дирекция на приходното ведомство се похвалиха с успешна лятна кампания, като коментираха, че според данните им кръчмарите декларирали една на всеки 10 ракии. Освен това проверките имали дисциплиниращ ефект, тъй като голяма част от трудовите договори на работници по заведения били преобразувани от 4 на 8-часов работен ден.

По време на проверките данъчните са иззели 13 касови апарата, които са работели като обикновени принтерни устройства, без оборотите да се отчитат във фискалната памет. В обектите, където е извършено едноседмично открито данъчно наблюдение, оборотите са се вдигнали от 20 до 600 процента, отчетоха още от НАП-Бургас.

Сред фрапиращите случаи на опити за укриване на данъци бил нелегален ресторант в Созопол с над 200 места. Заведението било запечатано заради груби нарушения от страна на собственика. Вместо да работи с фискално устройство, той използвал нерегистриран софтуер, който не отчитал оборота.

Клиентите на хитовото заведение получавали обикновени бележки, разпечатани на принтер, а не касов бон за всяка поръчка. Естествено издаваните бележки нямали абсолютно никаква фискална стойност. Всички келнери и сервитьори без изключение пък работели на доверие и без никакви трудови договори.

По време на нощните хайки инспекторите засекли и оборотна кръчма на крайбрежната алея в Обзор, която работела само с един касов апарат, свързан с НАП. Заведението с капацитет над 120 места обслужвало клиенти основно с другия си апарат, който печатал сметките като обикновен принтер. Данъчните установили, че оборотите върху хвърчащите бележки са 10 пъти по-високи отколкото легалното устройство.

Водещи новини

Още новини