Горанов: С бюджет 2015 ще се опитаме да стимулираме икономическия растеж

share

С бюджета за 2015 година търсим начин да се вместим в разрешения от Брюксел дефицит от 3 процента и така да премахнем заплахата от наказателна процедура срещу България.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на заседание на НСТС. Той уточни, че дефицитът на бюджета над нивата от 3 процента от БВП ще бъде само през 2014 година. Намерението на нашето правителство е да се опитаме чрез фиска да създадем условия за увеличаване на инвестициите и импулс на крехкия икономически растеж. Всички забавени плащания по европейски проекти да бъдат разплатени и така ще се налее ликвидност, ще се намали междуфирмената задлъжнялост и ще се увеличи потреблението, каза Горанов.

В последните месеци има стагнация в потреблението, увеличават се парите в банковата система, което не работи за растеж на икономиката, каза Владислав Горанов. Надяваме се тази година дефицитът на касова основа на бюджета да е 3,7 -3,9 на сто от БВП, а на начислена основа - 3 - 3,6 на сто от БВП. Приходната част е консервативно планирана, каза Горанов. Ще се търсят законодателни решения през 2015 година, които да подпомогнат приходните администрации, каза Горанов.

Най-чувствителната част от политиките в бюджета за следващата година са за намаляване на разходите за персонал номинално с 10 процента. Има изключения - в спешната помощ, в областта на грижата за хората с ментални увреждания, за кръвните центрове. Ако се наложи, ще има прелокация на ресурси към други дейности, каза Горанов. В бюджета има и държавни гаранции за подкрепа за Фонда за
гарантиране на влоговете, каза министърът, информира БТА.

Водещи новини

Още новини