Ще получаваме 1 млрд. кубични метра природен газ годишно от Азербайджан

share

Строителство на интерконекторната връзка между България и Гърция ще започне до началото на следващата година. Чрез фирма Шах Дениз ще доставя по 1 милиард кубични метра природен газ годишно към страната ни. Това стана ясно след среща на премиера Пламен Орешарски и енергийния министър Драгомир Стойнев с министъра на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев, съобщи БТА .

По време на срещата са били обсъдени и конкретни действия в краткосрочен план, ако кризата в Украйна се задълбочи.

Министърът на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев е заявил готовността на страната му да доставя договореното количество газ при наличие на нужните условия, както и да инвестира в модернизацията на газовото хранилище в Чирен, в българските ТЕЦ-ве, в азотно-торови заводи и в доставка на газ до крайния потребител.

До две седмици експерти на двете държави ще подготвят проектите на споразумения и договори между страните в областта на енергетиката. Според Алиев до 2019 година се очаква Азербайджан да доставя около 10 милиарда кубични метра газ годишно към Европа и Турция, но за целта е нужна инвестиция в размер на 50 милиарда долара.

Водещи новини

Още новини