България на трето място по срив на строителството

share

Строителството в България през март се е сринало с още 19.1%, спрямо същия месец на 2010 г. Това става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат. Сподът е най-резкият за последните 11 месеца, като резултатът нарежда страната ни на трето място в целия Европейски съюз. За последно толкова голям срив е имало през април 2010 г., когато достигна 22.7%.

Според данните на Националния статистически институт (НСИ), най-драстичен е спадът в гражданското и инженерното строителство, където на годишна база намалението е 23.8%. При сградното строителство спадът на строителната продукция през март е 14.7% спрямо същия месец на миналата година.

Спад в строителството се наблюдава в почти всички държави от Евросъюза, като най-голям е в Испания - 38% и Словения - 30.8%. Най-добре продължава да се представя Германия, която отчита годишен ръст от 16.2%. През януари и февруари най-голямата икономика в Европа отчете ръст от съответно 53.1% и 56.3%.

За целия Евросъюз данните показват, че понижението в строителството е достигнало 2.7%, докато през февруари беше регистрирано покачване от 4%. В Еврозоната строителството на годишна база също намалява с 4.9% при ръст от 3.9% месец по-рано.

Водещи новини

Още новини