ЖП-транспортът е по-екологичен и става приоритет, отсече министър Папазов

share

Тази година не може да се каже, че снегът ни изненада. Ние бяхме готови, тъй като имахме дълго време да се подготвим. Не допуснахме забавяния на железопътния транспорт. Това заяви Данаил Папазов - министър на транспорта, в Панорама.

Той обърна внимание на темата за жп транспорта.

ЖП транспортът е по-екологичен и е ЕК му придава голяма важност, заяви министърът.

Парите за следващите 7 години ще бъдат разделени 50 на 50, заедно с автомобилния транспорт, посочи той. Към железопътния транспорт се причислява и метрото в град София.

В министерството на транспорта през последните 20 години се следва последователна политика, посочи министърът. Той отрече развитието на жп инфраструктурата да е в противовес на магистралите на ГЕРБ. ЖП-транспортът ще е от особена важност през следващия програмен период, категоричен е минисърът.

Кражбите на релси е един от най-големите проблеми, посочи Папазов, като увери, че се прави всичко възможно щетите да се намалят.

Той коментира и проблема с Турция. През 2014 година той ескалира и започнаха редовните блокирания на границата, заяви Папазов. Досега нямаме реален резултат, посочи той. В момента транзитните разрешителни които България издава на Турция са около 250 хиляди бройки, от които те използват половината. България получава 10 000 разрешителни. Ние искаме да ги увеличим, разясни министър Папазов.

Водещи новини

Още новини