Румен Овчаров: Перверзно е да смяташ Борисов за реаниматор на проекта "Белене"

bulphoto
share

Доста безсмислено е да се опитваме да вържем проекта АБВ с проекта "Белене". Това заяви Румен Овчаров пред БНР в коментар на твърденията, че срещата между Румен Петков и Бойко Борисов, евентуално и с участието на бившия президент Георги Първанов, е била свързана с рестарт на проекта АЕЦ „Белене" и че на някоя от тези срещи е присъствал Богомил Манчев и е обсъждан вариантът за инвеститор да бъде привлечен фондът "Куантум груп".

"Не мога да разбера къде е криминала или тайната. "Куантум груп" бяха тук и през цялата 2012 година. Водеха активни преговори с Бойко Борисов. Той даже ги представи официално в Народното събрание. След няколко дни като разбра, че това е доста голям политически гаф, се отказа от тях.

Няма нищо ново, нито нещо интересно", заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров.

"Вижда ми се перверзно да се опитваш да направиш Бойко Борисов някакъв реанимиран сподвижник на проекта "Белене".

При положение, че той е човекът, който не само го спря, ами две години направи всичко възможно той да не тръгне никога повече. Това е доста изсмукано от пръстите и вредно за двата проекта АБВ и "Белене", каза още Румен Овчаров.

"Можеше да се получи по-добро развитие на проекта АБВ, ако не беше изиграно по този начин. Господин Първанов не е в първи клас на политическото училище, за да направи такава груба грешка и да се обвърже така еднозначно с един проект, който няма как да му донесе полза в дадената ситуация. Проектът "Белене" е проект, който не може с лека ръка да бъде заменен с проект в Козлодуй. Няма как да се случи подобно нещо. Даже, ако някой се опита да го направи, цената, която ще трябва да плати България, е изключително голяма", заяви бившият енергиен министър Овчаров.

Водещи новини

Още новини