Драгомир Стойнев: Трябва време, за да заработи новият ценови модел в енергетиката

share

Новият модел на ценообразуване в сектор енергетика ще доведе до това, че повече централи ще работят и ще бъдат натоварени мощностите за разлика от предишния модел, в който определени заводски централи бяха изключени, коментира пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от БТА.

Трябва да се даде време на новия ценови модел в енергетиката да заработи и да се увеличи износът на ток, каза министърът. От страна на ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3 има изразена готовност за преструктуриране на дългосрочните им договори, каза още той.

Министърът се е срещнал с представители на миньори и на синдикални организации и счита, че ако НЕК изкупува определените от ДКЕВР квоти, няма да има проблем и съкращаване на миньори.

Стойнев е поел ангажимент, че цената на въглищата ще бъде увеличена през септември, но нека първо да видим как ще тръгне новият ценови модел, каза Стойнев. Той уточни, че промяната на цената на въглищата няма да повлияе върху цената на тока за бита.

Водещи новини

Още новини