Драгомир Стойнев: Обещахме по-евтин ток

Булфото
share

Щом министър-председателят е обещал, ще работим в тази посока. Защото обещахме на обществото цената на тока да бъде намалена. Така министърът на икономиката Драгомир Стойнев коментира изказването на премиера Пламен Орешарски, че токът ще поевтинее с 5% на откриването на Икономическа зона София - Божурище, предаде репортер на novini.bg.

Енергийната система е пред срив, добави той. По думите договорите с производителите на енергия не могат да бъдет променени, защото са дългосрочни. В момента се водят преговори, за да може да бъде направена крачка назад, за да може всички ние да направим три крачки напред, каза Стойнев.

Все пак крайната цена на тока се определя от независимия регулатор, добави той. Ние обещахме да има прозрачен модел при ценообразуването на тока. Стойнев посочи, че законопроектите, засягащи енергетиката, ще бъдат внесени още тази седмица в парламента, за да се осигури потребление, което, за съжаление, е намаляло.

Президентът Росен Плевнелиев, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, столичният кмет Йорданка Фандъкова присъстват на официална церемония за изграждането на проекта Икономическа зона София - Божурище. Държавният глава ще даде старт на първата инвестиция в новата икономическа зона на германска компания, която ще изгради ново предприятие и развоен център за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили.

Стойността на инвестицията е 42.5 млн. лева. Икономическата зона София – Божурище е проект на „Национална компания индустриални зони“. Началото му е поставено през септември 2010 г. , когато дружеството закупи терен от 1 914 000 кв. м от община Божурище. Това е най-големият проект за нова икономическа зона в България през последните години.

Имаме партньорство с инвеститор, който подходи много внимателно, и избра България, каза президентът Росен Плевнелиев на първата копка на икономическата зона. В политиката, ако има последователност, нещата ще се случват. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Индустриалният парк ще разкрие нови работни места, каза Стойнев. За да се направи първа копка на такъв проект, са нужни усилията на много хора - това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Плевнелиев коментира протестите и назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. В петък ясно е изразил позицията си, че оттегля кредита на доверието си от правителството. Пои думите му хората не могат повече да търпят и ясно са показали, че искат да ги управляват хора с морал, а не постоянно да се случват задкулисни игри. В четвъртък на свикването на консултативния съвет очаквам политическите партии да са преосмислили действията си. Ако се налага, да бъдат подадени оставки, заяви президентът.

Водещи новини

Още новини