Учени от БАН: През 2013 ни очаква икономически застой

share

2013 година ще е година на застой - икономическият растеж ще се забави до 0,6%, пише 24 часа, като се позовава на прогнозите на икономистите от БАН.

Те очакват безработицата да се увеличи до 13 на сто, като лек спад щяло да има едва догодина. Темпът на нарастване на банковите депозити пък щял да се забави. И през 2012 г. заетостта е продължила да намалява, което се е отразило и върху средната работна заплата. В частния сектор средното брутно възнаграждение се е увеличило с 16,6%, а в обществения - с 4,6%. Повече от половината от безработните у нас са с основно и по-ниско образование, констатират още от Института за икономически изследвания при БАН.

Те подчертават, че липсата на реформи в ключови сектори, включително и в образованието, е оказала негативен ефект върху икономиката. И допълват, че е имало пренатягане във фискалната сфера, изразено в прекомерно ограничаване на бюджетния дефицит. Въпреки това от БАН посочват като позитиви поддържането на фискалната дисциплина и усвояването на еврофондовете. Появили се и признаци за възстановяване на потреблението и инвестициите, които постигнали ръст съответно с 1,8 и 9,6 на сто. Износът обаче имал спад от 0,4 на сто, отчете Калоян Ганев от института.

Водещи новини

Още новини