Повече от половината пенсии идват от данъци

share

Повече от половината от средствата за пенсии и обезщетения за майки и безработни в страната се плащат от държавния бюджет, а не от осигуровки. От вноските на работещите идват само 44,34% от нужните пари. Недостигът от 55,66% се покрива от бюджета - основно от ДДС и акцизи. Опитът показва, че в другите държави също има съфинансиране от хазната, но то е максимум 20%, казаха експерти.

По закон предназначението на събраните налози е друго - те трябва да се харчат за различни държавни функции и публични услуги. Вместо това с постъпленията от данъци у нас се пълнят дупки в осигурителната система, която на практика е фалирала. Ако държавата обаче спре да доплаща, възрастните няма да получават парите си за старини.

Постъпилите трансфери от държавния бюджет за общественото осигуряване към март 2013 г. са 1,181 млрд. лв. - с 34,5 млн. лв. (3%) повече от планираните, казаха от НОИ, пише в. "Преса". Общо приходите от данъци в хазната за този период са 4,186 млрд. лв.

По предварителни данни към края на март са постъпили 932,6 млн. лв. приходи от вноски - с 33 млн. лв. (3,4%) по-малко от плана. В същото време разходите за пенсии и обезщетения към март 2013 г. са 2,103 млрд. лв.

Ако дефицитът от 1,181 млрд. лв. се запази и през следващите три тримесечия на 2013 г., това ще доведе до 4,64 млрд. лв. дупка в пенсионната система, която бюджетът трябва да покрие. Данните на финансовото министерство показват, че за миналата година хазната е извадила 4,41 млрд. лв. допълнително, тъй като от вноски са влезли 3,86 млрд. лв., а за пенсии и обезщетения са платени 8,27 млрд. лв.

Според бюджета на осигуряването за 2013 г. от осигуровки ще влязат 4,287 млрд. лв., а само за пенсии планираните разходи са 7,8 млрд. лв.

Водещи новини

Още новини