Износът на ток продължава да спада драматично

share

Вътрешното потребление на електроенергия спада със 7,7 процента, а износът драматично продължава да спада още по-бързо. Това каза Божан Стоянов, заместник-министър по икономиката, енергетиката и туризма, на конференция на тема „Открито за енергетиката”.

"Българската енергийна система е преоразмерена", каза Стоянов.

По думите му, трябва да си дадем ясна представа, че няма да има бързо подобряване на вътрешното и международното потребление. „Намираме се в състояние на два до три пъти свръх капацитет на база на нашите нужди. Потреблението и износът спадат”, посочи той.

„Трябва да отчетем положението на икономиките на нашите съседни държави и по-конкретно на Гърция. Трябва да си дадем сметка за новата икономическа реалност в целия Европейски съюз и почти целия свят. Очевидно се намираме в състояние на икономическа стагнация и трябва да се научим да живеем в тези нови икономически условия”, каза още Божан Стоянов.

По думите му, евтините производители са вън от пазара.

„Имаме като държава и общество ангажимент задължително да изкупуваме повече енергия, отколкото можем да потребяваме и то на значително по-висока цена от това, до което бихме имали достъп, ако пазарът беше свободен и либерализиран”, заяви зам.-министърът.

Водещи новини

Още новини