Цените падат, потреблението се свива

share

От началото на годината цените на основните храни падат. Причината е в свитото потребление, което продължава да натиска пазара, коментират търговци. Това опроверга оптимистичните прогнози, че народът ще започне да харчи, които през февруари бизнесът заяви в анкетите си за националната статистика, пише в. "Преса".

От януари до вчера основните продукти на трапезата ни са поевтинели между 6 и 28%. Най-голямо поевтиняване е при яйцата. Бройката сега се продава по 25 - 26 ст. на дребно, а преди три месеца е струвала 32 ст. По същото време на 2012 г. средната цена беше 31стотинки.

"Ако пазарът не се отвори, много скоро яйцата ще започнат да се продават под себестойност", прогнозира Иван Ангелов, собственик на ферма за яйца. Той припомни, че миналата година по това време цените се качваха не заради спекулации, а защото пазарът го налагаше.

Спад има и в цените на олиото, захарта и брашното. След като седмици наред брашното беше единствената стока, която плавно поскъпваше, последната седмица тенденцията се обърна. По тържищата килограмът се предлага по 99 ст., докато преди седем дни цените бяха 1 - 1,02 лв. В магазините продуктът се намира по 1,09 лв., а през януари струваше 1,17 лв.

С около 6% е понижението и при олиото от началото на годината досега. В първите дни на януари на едро то се търгуваше по 2,80 лв., а сега за 2,65 лв. В магазините обаче палитрата е доста по-шарена. На дребно литърът се предлага с разлика от един лев между различните марки и цените варират от 2,65 до 3,70 лв.

Киселото мляко, което обикновено държи позиции, също поевтиня. При различните производители промяната е до 2 до 10 ст. за кофичка.

Водещи новини

Още новини