Кабинетът и парламентът решават бъдещето на ВМЗ-Сопот

share

Министрите ще обсъждат бъдещето ВМЗ-Сопот на редовното си заседание. Над 20 дни вече продължава стачката в предприятието. Работниците все още очакват неизплатените заплати и аванси, припомня БНТ.

По същото време депутатите ще разгледат предложението оръжейният завод да бъде изваден от забранителния списък за приватизация. Идеята дойде, след като миналата седмица продажбата на ВМЗ-Сопот пропадна. В понеделник синдикатите получиха оздравителната програма на завода. Преговорите по обсъждането й трябва да започнат утре.

Напрежението сред работниците обаче ескалира, защото в нея са заложени сериозни съкращения, сливане на производствени звена и оптимизация на разходите. От КНСБ и КТ "Подкрепа" са категорични, че са против масовите уволнения. Синдикатите настояват ВМЗ-Сопот да се стабилизира и тогава да се продава. В момента предприятието дължи над 150 млн. лева на кредиторите, на държавата и на работниците. В началото на седмицата Пловдивският окръжен съд започна дело по обявяване в несъстоятелност на оръжейния завод.

Водещи новини

Още новини