Газовата връзка между България и Сърбия ще доведе инвеститори, надяват се от МИЕТ

share

Проектът за бъдещата газова връзка между България и Сърбия бе представен днес от  Евгения Харитонова, зам. - министър с ресор "Енергетика" в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, предаде репортер на novini.bg.

Зам. - министърът припомни, че страната ни има добре развита електропреносна мрежа и добави, че сега е време да се помисли и по въпроса с газопреносната мрежа на България.

Тя изтъкна, че газовата връзка със Сърбия е много важна са страната ни и е приоритет, както за Министерство на икономиката, така и за цялото правителство. Харитонова поясни, че на този проект се възлагат много надежди, защото се очаква той да привлече нови инвеститори в Западна България - един от най - бедните региони в страната. Тя уточни, че газопроводът между България и Сърбия гарантира газовата връзка с Унгария, а оттам и с други страни от Централна и Западна Европа.

Общата дължина е газопровода е около 150 км, като  60 км от него ще бъде на българска територия. Евгения Харитонова информира, че е имало четири проектни предложения за изграждането на връзката. Избран е втори вариант, който е с начална точка Нови Искър, преминава през Сливница, Драгоман, Костинброд и стига до Калотина. Газопроводът ще има  и разклонения към общините Годеч и Божурище. Зам. - министърът поясни, че избраният вариант е най - късият и  така газопроводът няма да преминава през земи от "Натура 2000". Също така няма да бъде нужно извършването на ОВОЗ и ще е по - лесна доставката на материали.

Проектът е финансиран по ОП "регионално развитие". Очаква се строежът да започне в началото на тази година и юли 2015 г да има разрешение за ползване.

Зам. - министър Евгения Харитонова информира, че се работи по план и относно бъдещата газова връзка между България и Румъния.

Водещи новини

Още новини