Проф. Дуранкев: Тежестта трябва да се прехвърли към по-богатите

Булфото
share

За съжаление, кризата ще продължи 8 - 10, а дори и 15 - 20 години, ако не се вземат мерки, в ЕС, в САЩ и в света. Няма факти и данни, които да доказват противната теза. Това заяви в предаването "Нещо повече" на БНР проф. Боян Дуранкев.

Ако се гледа на кризата като едно тежко икономическо, политическо, социално и всякакво друго явление, очевидно е, че кризата се лекува дълго, не както настинката, обясни икономистът.

По думите му, 2013 г. вещае определена промяна на посоката на ветровете. Една промяна, която е насочена на преструктуриране на социалните проблеми и решаването на някои тревожни икономически проблеми, например в САЩ. Ходим по тънък лед, трябва много да внимаваме и да вземаме правилните решения сега, обяви проф. Дуранкев.

Той коментира, че, за да се успокои народният гняв и да се пречупи тенденцията 1 процент срещу останалите, е очевидно, че тежестта трябва относително да се прехвърли към по-богатите. Най-вече чрез първоначалните данъци, данъци на физически лица, данъци върху големите имущества и крупната собственост. Очевидно е, че тези ветрове задухаха в Европа и няма как да не дойдат в България. Другият въпрос е кой ще бъде носител на ветровете на промяната? Ако погледнем - такива няма. Ако трябва да очакваме ветрове на промяната - да кажем извън крупните партии, трябва да очакваме нещо по-радикално в ляво. Това ще бъде нещо различно и ще се появи две - три месеца преди изборите, прогнозира Дуранкев и нарече тази сила "национална левица".

Водещи новини

Още новини