НАП: Брокерите са ощетили държавата с над 70 млн. от укрито ДДС

share

80% от брокерите на недвижими имоти не декларират коректно доходите си и укриват данъци и такси. Това стана ясно по време на пресконференция на НАП, посветена на проблемите с отчитането на приходи от агенции за имоти.

Николай Петков, директор на Дирекция "Управление на риска" към НАП, съобщи, че за периода 2007 - 2010 г. укритите от агенции средства възлизат на около 700 млн. лв. Неплатените са данъци в размер на 122 млн. лв., като не са включени местните данъци и такси. Щетата на държавата само от укриването на ДДС е 70 млн. лв., предаде репортер на Novini.bg.

По данни на НАП, в страната действат между 2700 - 3200 агенции за недвижими имоти и брокери. Всяко десето лице, практикуващо в тази сфера, укрива данъци. Дори свиването на пазара в резултат на икономическата криза не е променил тази цифра.

От Национално сдружение "Недвижими имоти" обявиха, че държат да се вземат спешни мерки за регламентиране на търговската дейност в бранша, както и да се приеме закон за дейността на брокерите и агенциите на недвижими имоти, който в момента е в процес на подготовка.

След Нова година предстоят проверки и ревизии на агенциите и брокерите, информираха от сдружението. От там уточниха, че се търси и повишаване на общественото разбиране и по-ясно изразена гражданска позиция. Хората да търсят правата си и да се обръщат към нотариусите, които имат важна роля в целия процес, съветват експерти.

Водещи новини

Още новини