Черна гора: Надяваме се да отворим оставащите три преговорни глави по време на българското европредс

НС
share

Черна гора се надява да отвори оставащите три преговорни глави по време на българското европредседателство.

Това обяви пред медиите в парламента председателят Черногорската скупщина Иван Брайович. Той разговаря с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, по чиято покана делегацията е на посещение у нас. Двамата основно са обсъдили Западните Балкани и присъединяването на Черна гора към ЕС. Караянчева е уверила, че като председател на Евросъюза нашата страна ще помогне на Черна гора да отвори трите последни глави от преговорите си с Брюксел.

Ние, от своя страна, потърсихме и получихме подкрепа за кандидатурата ни за секретариата на ПСЮИЕ в България, съобщи тя. Караянчева подчерта, че една от основните задачи на нашето председателство е приобщаване на Западните Балкани към ЕС. На парламентарно ниво ще продължи доброто сътрудничество на групите за приятелство. Иван Брайович подчерта колко важни са парламентарното сътрудничество и парламентарната дипломация, които оцени като първа основна крачка за добрите отношения между двете държави. Добрите двустранни политически отношения са главната предпоставка за развитие и на добри икономически отношения, на туризма, посочи гостът.

Председателят на Черногорската скупщина изрази удовлетворение, че е чул от колежката си Караянчева и от българския премиер преди това, че за българското председателство приоритет са Западните Балкани в т.ч присъединяването на Черна гора. Затова са напълно реални и основателни нашите очаквания да отворим оставащите три глави именно през периода на българското европредседателство, посочи Брайович. Той е благодарил и за подкрепата на България за членството им в НАТО. На свой ред гостът покани председателя на Народното събрание да посети Черна гора.

Водещи новини

Още новини