Германска медия: Борисов си направи изводите от победата на Радев

Булфото
share

Приятелски настроен към Русия генерал спечели президентските избори в България, пише германският в. "Цайт", цитиран от БТА.

Изданието отбелязва, че премиерът Бойко Борисов обяви, че подава оставка, което показва, че по този начин той си вади изводи от изборната победа на Румен Радев". "Цайт" посочва също, че сега в България е надвиснала заплаха от правителствена криза.

Списание "Шпигел" пише, че още по време на предизборната надпревара "опозиционно настроеният социалист" Радев е обявил, че ще има промяна. Той е за по-тесни връзки на България с Москва и за отмяна на европейските санкции срещу Русия. Радев постоянно подчертава близките отношения в исторически план между славянските народи на Русия и България, посочва медията.

Как точно и кога Радев ще положи усилия в Европейския съюз за отмяна на санкциите засега остава неясно. Освен това опозиционерът се изказваше и за независима бежанска политика на България, коментира още "Шпигел". Ще се приближили България към Русия?, пита в. "Ханделсблат". Вестникът коментира, че предвид изборната победа на Румен Радев това изглежда вероятно.

В. "Зюддойче цайтунг" отбелязва, че Радев е за отмяна на санкциите, но че от друга страна той е обещал да спазва всички задължения на България към НАТО и ЕС. Вестникът коментира темата в материал, посветен освен на изборите за български президент и на тези за държавен глава, в Молдова. Изданието прави връзката между двете теми, като посочва, че се е очертала "и на президентските избори в Молдова ясна победа на проруския кандидат Игор Додон".

Изборите доведоха до правителствена криза в България, пише в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". В материала на изданието, както и в статия във в. "Велт" се припомня, че с новия си президент Радев страната ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 януари 2018 г.

Водещи новини

Още новини