Референдумът влиза в парламента

Булфото
share

Референдумът на Слави Трифонов ще влезе в парламента. Националното допитване отговаря на две от условията, необходими за обсъждане от народните представители.

Според данните от Централната избирателна комисия (ЦИК) от тази сутрин повече от 20% от имащите право на глас са взели отношение на референдума. Освен това за всеки един от въпросите над 50% от хората са дали положителен отговор. 74,32 на сто от избирателите са маркирали "ДА" на въпроса "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?". За "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"  63.88% от хората са отговорили с "ДА". Третият въпрос за намаляване на държавната субсидия също е събрал подкрепата на много хора. Общо 75.16% са гласували с "Да", а 15.8% с "Не".

Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

Ако предложението, предмет на референдума, не е прието, национален референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от две години от датата на произвеждането на референдума.

Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание.

Водещи новини

Още новини