Германска медия: Победата на Румен Радев хвърля кабинета на Бойко Борисов в криза

Булфото (архив)
share

Опозиционният кандидат Румен Радев печели според известните до момента данни първия тур на президентските избори в България, пишат германски издания, като отбелязват, че той е проруски настроен и настоява за отмяна на санкциите на Европейския съюз срещу Москва.

Победата на Радев, който е бивш командир от военновъздушните сили, е поражение за консервативния министър-председател Бойко Борисов, след като кандидатът на управляващата партия ГЕРБ Цецка Цачева се нареди втора, въпреки че социологическите прогнози й отреждаха първото място, посочва електронното издание на в. "Цайт", цитирано от БТА.

Следващият президент на България ще бъде определен на балотаж, след като на първия тур никой от кандидатите не можа да събере повече от 50 процента от гласовете, изтъква в. "Ханделсблат".

Изненадващата победа на подкрепяния от социалистите Румен Радев хвърля правителството в криза, отбелязва сп. "Шпигел. Според изданието евентуални предсрочни парламентарни избори, каквито премиерът Бойко Борисов спомена в случай на загуба на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, могат отново да създадат несигурност в България, след като при неговото управление страната се стабилизира в политическо отношение.

Водещи новини

Още новини