12% от българите са готови да продадат гласа си

share

12 процента от българите са готови да дадат гласа си срещу възнаграждение.

Тези данни на "Трансперънси интернешънъл" цитираха наблюдателите на парламентарната асамблея на Съвета на Европа, които бяха у нас, за да проследят как ще протече местният вот.

Ако има човек, за когото изборите са ежедневие, това е Браян Бинди. В родната Великобритания работи като професионален изборен агент в продължение на цели 11 години, информира Нова телевизия.

У нас е в качеството си на председател на мисията на ПАСЕ, която наблюдава президентския вот. Дори и човек с богат опит като него обаче знае за случаи на изборна търговия само от книгите.

У нас обаче търговията с гласове е проблем с днешна дата.

Друг типично български изборен феномен според наблюдателя е начинът, по който се формира Централната избирателна комисия. По закон членовете й се избират от парламентарно представените партии. Самият Бинди не се сеща за страна в Европа, в която това да е така.

Именно тук идва ролята на професия изборен агент – това е нещо като политически мениджър, обяснява ни той, който борави наизуст с фактите от изборния закон – и – най-важното – не е зависим от политически партии.

Водещи новини

Още новини