Съден за присвоени помощи пак се кандидатира за кмет

share

Бивш кмет, съден за присвоени помощи за пострадали от наводнение, отново се кандидатира за управник на поповското село Априлово.

Ангел Асенов е издигнат от РЗС на Яне Янев, пише "Труд".

Кандидатът управлява същото село до миналите избори, а през 2009г. получи присъда от 2 год. пробация и 200 часа труд в полза на обществото за присвоени помощи за съселяните си, пострадали при потопа през 2005г.

Тогава БЧК осигури електроуреди за хората, чиито домове останаха под водата. В последствие се оказа, че тогавашният кмет е присвоил 11 печки, 10 хладилника, 14 ютии. От полагащите се 3 вида електроуреда на домакинство, на обща стойност 349 лв, на някои той дал по 2 вида, а трети въобще не получили.

В протоколите обаче хората били накарани да се подпишат срещу получен пълен комплект. Други пък били с фалшифицирани подписи. Общата стойност на нераздадените уреди беше изчислена на 3 725 лв.

Асенов поиска съкратено производство и получи присъда под минимума. Местните в Априлово обаче сигнализирали партиите в Попово, че екскмтетът им пак е мераклия за власт.

От БСП дори внесли жалба в общинската избирателна комисия. И тя и ЦИК постановили, че няма нарушение на закона и документите на Асенов са редовни.

Кандидатът за кмет на Попово от РЗС Костадин Иванов също коментира, че няма нарушение на закона.

"Допуснал е грешка. Поел си е вината и отговорността, но не е моя работа да коментирам", каза той.

Водещи новини

Още новини