ЦИК: Районните избирателни комисии вече функционират (видео)

share

От 15 август Районните избирателни комисии (РИК) започнаха да функционират. Това заяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Една от основните им задачи е да подготвят регистрацията на инициативните комитети, добави той.

22 партии и 7 коалиции са се регистрирали за изборите, припомни Андреев. Вчера беше крайният срок за това. Отказани са регистрации на две партии - "Другата България" и една от двете партии БКП. До 23 август ГД ГРАО ще извърши проверка на подписките, след която ще стане окончателно ясно кои партии и коалиции ще участват в изборите.

За сравнение Андреев каза, че през 2005 г.  за парламентарните избори са били регистрирани 22 партии и коалиции, през 2009 д. - 18, а през 2013 г. - 70.

Решенията за регистрация или отказ за регистрация могат да се обжалват до 30 август. До 30 август може да бъде вписана и промяна в състава на коалициите, обяви още говорителят на ЦИК.

Жребият за номерата, с които партиите и коалициите ще участват в изборите, ще се проведе след 2 септември, стана ясно от думите на Александър Андреев.

Водещи новини

Още новини