Кадиев ще разработи електронна община

Булфото
share

Като кандидат за кмет поемам ангажимент за бързото разработване на електронната община. Това каза кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев, който се срещна с представители на интернет обществото.

Създаването на електронната община и електронната демокрация е възможно да се случи в рамките на мандата. Електронната система би струвала около 60 млн. лв.

Кадиев се запозна със система за документооборот, която прави прозрачна възможността всеки гражданин да проследи докъде е стигнал неговият сигнал, жалбата или допитването му. В момента такова нещо не съществува и с години не става ясно докъде се е придвижил сигналът. Успяхме да формираме Столичен граждански съвет от неправителствени организации, който е нещо като огледален образ на Общинския съвет, където да се акумулират такива сигнали и след като се обработят, да бъдат внесени в СОС за решение. До момента са внесени над 60 такива сигнали. Има отговор за около 5-6 от тях, обясни кандидат-кметът.

По думите му – такава система ще позволява ежеминутно всеки да може да провери докъде е стигнала жалбата му. „Ако някой от администрацията е решил седем дни да се чеше по главата, това ще си личи. Това ще е проблем за администрацията, защото ще я накара да работи по-бързо, но това е бъдещето, това е мотивацията на администрацията – да знае, че не може да си прави каквото си поиска, а това, което е важно за обществото”, смята Георги Кадиев. Той отбеляза, че въпреки че има възможност да се види поименно как е гласувал всеки от общинските съветници, засега това не е факт. „Когато един общински съветник знае, че неговото име ще излезе в даден корупционен случай, дадена сделка, в която има нещо нечисто, тогава той много по-добре ще си помисли как да гласува”, подчерта кандидатът за кмет на София.

Обсъдена бе и друга част на идеята – електронна демокрация. Това е възможността – хората да гласуват през интернет, да участват в допитвания през интернет, както и в референдуми, уточни Кадиев. Той даде за пример подписка на 4000 жители на ж.к. „Дружба” против презастрояването, която е оставена без уважение.

Водещи новини

Още новини