Учител продал личните данни на класа си за изборите

Булфото
share

От криминалното купуване на избиратели в ромските квартали, през корпоративния натиск със заплахи над наемните работници и служители, регистрирането на мними жители, сплашването с групировки, прякото дописване на данни в избирателните списъци и протоколи, та до използването на религиозните ритуали в джамиите за агитация - твърде богата е гамата от възможности, използвани за печелене на избори.

Тази картина се разкри на конференцията срещу купуването на гласове на Избори 2011, организирана от журналистическото сдружение "Българион", фондация "Америка за България" и Тръст за развитие на гражданското общество в Централна и Източна България, съобщава "Дневник".

Разследванията и дискусията не разкриха нови явления, но доказаха документално познатите и досега трикове, сред които най-разпространеният е изготвяне от кварталните дилъри на списъци с ЕГН на реални избиратели, на които се плаща за гласуване. Министър Цветан Цветанов информира, че тези дни бил заловен учител, който продал личните данни на своя клас от навършили пълнолетие ученици. Тези дни пък в Пловдив бил заловен половин килограм хероин, предназначен за ромската махала като бонус за определено гласуване, но министърът не разкри подробности.

Корените на злото са още в изборното законодателство, посочиха участници в дискусията. Според лидера на РЗС Яне Янев фалшификациите започват още в самото начало с регистрирането на партии фантоми за участие във вота. Само за 20 дни са събрани 1 млн. 120 хил. гласа за да се регистрират с тях 70 партии, които на изборите вземат около 5-6 хиляди гласа, посочи той.

Водещи новини

Още новини