Йорданка Фандъкова: Справихме се, затова искаме нов мандат

share

Столичният кмет Йорданка Фандъкова направи отчет за дейността си в частичния мандат. „Заедно с общинските съветници, направихме една сериозна крачка във визията ни за София като устойчиво развиващ се европейски град. Една от основните задачи беше да поставим здрава основа в развитието на всички сектори на града и да заложим проекти, които да осигурят развитието на София и от днес нататък.

Това е личното ми разбиране за приключване на мандатното мислене”, каза Фандъкова. Тя отбеляза, че за периода на управление общината не е имала нито един проект, който да е бил спрян заради финансови проблеми. Една от първите задачи, пред която Фандъкова е била изправена в началото на частичния си мандат като кмет, е било облекчаването на трафика, осигуряването на по-добър градски транспорт, както и подобряване на инфраструктурата. Като успехи в тази посока тя отбеляза изграждането на 8 километра от първия метродиаметър на софийското метро.

В момента се работи по участъци от първи и втори метродиаметри. Ефектът, който се очаква след пускането на тези участъци в средата на следващата година е намаляване на трафика с 25%. През последните четири години са ремонтирани 40 моста. До края на октомври ще започне реконструкцията на надлез „Надежда”, съобщи кметът. За периода са положени 1 млн. квадратни метра пътна настилка в града, поставени са и 60 км антипаркинг колчета. Общината е закупила 30 нови тролейбуса. В областта на екологията Фандъкова отбеляза приключващите проекти по ИСПА за изграждане на водния цикъл на София – шест главни канализационни колектора, пречиствателните станции в Кубратово и в Мала Църква. През последните четири години са извършени корекции на 18 участъка на речни корита.

Фандъкова отбеляза, че в този мандат е подадена апликационната форма за завода за отпадъци в София и вече има одобрение за първия етап на изграждането му. Утре ще бъде открит конкурс за изграждане на компостиращите инсталации. Очаква се коригираната апликационна форма за втория етап от завода. Технологията на преработка на отпадъците е механично-биологично третиране, без изгаряне, подчерта кметът.

Водещи новини

Още новини