Френските медии за изборите в България

share

Дали това бяха безполезни избори? След гласуването в неделя, България е в политическа задънена улица, отбелязва френското Радио Франс ентернасионал, цитирано от БТА.

Консервативната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов е сочена за победител на предсрочните парламентарни избори в неделя с над 30 процента от гласовете, но няма мнозинство да управлява. Ситуацията общо взето е същата за опозицията и се очертават нови избори наесен, коментира Ер Еф И. "Поляризация, блокаж, парализа", тези думи са най-подходящи днес, за да определят ситуацията в България. Никоя от партиите... няма да има мнозинство, за да управлява. А шансовете за коалиция са малки, дори невъзможни", обобщава френското радио.

Евентуален съюз на ГЕРБ с националистите от "Атака" би бил възприет много лошо от европейските партньори на тази консервативна партия. А коалиция с другите е просто невъзможна, отбелязва кореспондентът на Ер Еф И в София Александър Леви. Българската социалистическа партия се вижда в съюз с двете националистически партии - абсурд, "тъй като той би обединил партията на турското малцинство с ксенофобите от "Атака", посочва Леви. "Дискретно, Европейският съюз лобира за единствения жизнен вариант: коалиция по германски, между левицата и десницата, за да бъде извадена страната от кризата", отбелязва кореспондентът на Ер Еф И в София.

"Заинтересованите (партии) незабавно отхвърлиха тази идея. Защо? Обяснението, според един политолог, е просто: България не е, все още, Германия. Дотогава технократското правителство остава на кормилото и се очертават нови избори."

Водещи новини

Още новини