България иска от ЕК промяна на условията за отпускане на средства по "украинската помощ"

Булфото
share

България продължава да настоява пред ЕК за промяна на условията за отпускане на средства по украинската помощ. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов. 

Той участва на срещата с представители на Асоциация на земеделските производители в България, Национален съюз на говедовъдите в България, Обединени български животновъди, Асоциация на биволовъдите в България, Националната асоциация на оранжерийните производители и Асоциация на овощарите в България, предава БНТ. 

Земеделците ще получат цялата "украинска помощ" до края на ноември

Министър Тахов обясни, че заради достигнатите от някои стопани регламентирани лимити за подпомагане, значителен брой селскостопански животни, площи с трайни и зеленчукови култури, както и оранжерийно производство са изключени от подпомагане за покриване увеличението на разходите за производство на земеделска продукция.

По думите му първият предложен вариант на България пред ЕК е за отпадане на индивидуалния лимит на едно предприятие в първичното селскостопанско производство. Другата възможност е за двойно увеличаване на т. нар. таван за отпусканите средства по тази помощ от 280 000 на 560 000 евро на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти. „Третата хипотеза е средствата по помощта да се изплащат година за година“, уточни министър Тахов.

Той припомни, че и трите варианта са дискутирани по предложение на България в Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС. Предложенията са срещнали подкрепа и от други европейски страни членки, а темата ще продължи да бъде обект на разговори както на национално ниво, така и на ниво ЕК.

„Много важно е да се намери балансът. Търсим вариант да защитим интереса на земеделските производители, без това да задейства наказателна процедура”, обобщи министър Тахов.

Водещи новини

Още новини