Земеделци от Кюстендилско настояват за конкретни срокове за "украинската помощ"

Булфото
share

Недоволство на земеделците и зърнопроизводителите и в Кюстендилско. Причината по техни думи са забавените плащания по т.нар. "украинска помощ".

Въпреки проведената вчера среща, те остават в стачна готовност.

Липса на достатъчно средства за реинвестиции и опасения от нови задължения към доставчици и кредитори - това са част от трудностите на производителите не само от село Багренци, но и на земеделците в цялата страна.

"Ние сме на ръба на оцеляването. Имахме уговорка с подписан меморандум до 30 септември да бъдат преведени парите, оказа се, че това не се случва. Сега чухме, че има едни 200 млн., отпуснати от правителството, но трябваше да са 325 млн. лева. за тази украинска помощ. Очакваме до 15 октомври да бъде преведен първия транш, а до 25 ноември и втория, заяви земеделският производител Росен Йосифов.

"Земеделските производители оставаме в стачна готовност. Днес ще входираме молба за среща с финансовия и земеделския министър - да се уточнят датите и да се подпише. Имаме големи разходи и неплатени задължения, защото сме в кампания на сеитба - горива, семена, торове. Взимаме кредити от банките, всеки се спасява както може, цената на продукцията ни е ниска, за разлика от продуктите в магазините. Слънчогледът в Украйна се оказа, че е над 900 лева на тон, у нас е 850 лева. Имаме съмнения за картели", коментира още Йосифов в ефира на БНТ. 

Земеделците: Положението не е розово, темата за протестите не е затворена

"Това споразумение, ако се случи, ще бъде добре, защото ние сме на границата на оцеляването. Земеделието е вкарано в ситуация, че произвеждаме нещо, което струва 45 стотинки, а го продаваме на 37-38 стотинки. Елементарната математика показва, че няма как да устискаме и да се развиваме. Ако се случи до края на седмицата следващият транш, това ще даде глътка въздух на всички земеделски производители, които се занимават професионално със земеделие. Другият наболял проблем са изискванията по т.нар. зелена сделка. Разяснителната кампания е вяла и повърхностна, много от колегите се затрудняват да ги изпълняват тези изисквания", обясни Валери Йовев - зърнопроизводител.

Водещи новини

Още новини