Груповият лов на дива свиня и местен дребен дивеч ще бъде открит утре

pixabay
share

Утре стартира груповият лов на дива свиня, който ще продължи до втората неделя на месец януари 2025 г., съобщават от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Индивидуалното и групово ловуване на дребен местен и водоплаващ дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници. След 1 януари на водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда. Извършва се само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Разрешителното за индивидуален лов на мигриращ и водоплаващ дивеч се издава за срок един месец, като за фазан, яребица и кеклик то е с фиксирани дати на ловния излет, съгласно утвърден график.

Министър Вътев: Ловците трябва да спазват всички инструкции за безопасност по време на лов

За шеста поредна година преди започването на лова се проведоха съвместни обучения с представители на всички ловни дружини за спазване на мерките за биосигурност и предприемане на нужните действия при установяване на умрели диви свине или такива с нетипично поведение.  

Необходимо е всички ловци да проявяват дисциплина и отговорност, да упражняват контрол помежду си за правилното изпълнение на законовите разпоредби по време на лова и да спазват противопожарните правила за недопускане възникването на пожари, припомнят от ИАГ пред БТА.

Проверките на служителите, ангажирани с контрол в горските територии, продължават.

Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите призовават към стриктно спазване на нормативната уредба и пожелават на всички ловци наслука.

По-рано тази седмица служители на Изпълнителна агенция по горите разкриха няколко груби бракониерски прояви. 

Екипи на Агенцията предотвратиха бракониерски лов в землището на село Сливовица, община Златарица, област Велико Търново. Служителите разкрили нарушението в късните часове на 1 октомври по време на организирана акция в региона след сигнали за системни бракониерски прояви.

Ден по-рано, в землището на село Косталево, община Враца екип на Агенцията разкри поредна груба бракониерска проява. Нарушението е констатирано след среднощна гонка на горските служители с бракониери отново в късните часове на денонощието.

Водещи новини

Още новини