Много лоша слънчогледова реколта

Novini.bg/ Canva
share

За последните 10 години зърнопроизводителите отчитат най-лошата реколта на царевица и слънчоглед. 2024 година ще бъде втората поред с изключително ниски добиви и производство на царевица. Високите температури през последните месеци са унищожили зърнените култури, като се наблюдават загуби с 30%. 

"Годината наистина е доста лоша. Климатичните условия след юли се влошиха още повече. Това се отрази на количеството и качеството на слънчогледа. Земеделските производители получават ниски добиви с лошо качество, а себестойността им е доста висока. Спазват всички правила като технологии. Търсят цена, с която поне да си покрият разходите. За преработвателите също не е добре, защото разчитаме да получим качествена суровина", коментира в "България сутрин" Яни Янев - председател на Съюза на производителите на растителни масла и маслородукти в България. . 

Той очаква общо добивът на слънчоглед да бъде под 1,5 млн. тона, докато в същото време може да се преработват над 4 тона.

Земеделците отчитат най-лошата реколта на царевица и слънчоглед от 10 години

Яни Янев обърна внимание пред Bulgaria ON AIR, че в момента ситуацията е доста сложна и се стига до спекулативни цени.

По думите му преработвателите разчитат основно на българския слънчоглед, а възможностите за внос са ограничени

"Русия има въведена експортна такса, за да ограничи износа на слънчоглед. Украйна има лицензионен режим, който не позволява да се изнася слънчоглед. Възможностите са да се закупят от Румъния, Унгария... Не са много възможностите", обясни Янев и добави, че са помолили властта да се премахнат пречките за слънчогледа, за да си набавят необходимата суровина.

Янев подчерта, че реализацията на българския слънчоглед е пряко зависима от цените на слънчогледовото олио на външните пазари. Реализацията на слънчогледовия шрот е много трудна и на много ниски цени. Ако цените на външния пазар се покачат, неминуемо цената на олиото тук също ще се покачи, каза още гостът.

Водещи новини

Още новини