Удължена е забраната за машинна обработка на пасища, земеделски земи и балирането на слама

gettyimages
share

С нова заповед на областния управител на Хасково Мехмед Атаман е удължена предходната му издадена забрана за косене на трева и машинно почистване, включително и на храсти при поддържане на пасища и обработваеми земи, съобщават от пресслужбата на Областна администрация.

Заповедта е във връзка с опасността от пожари. Новината важи за времето от първи до осми септември тази година. За същия период, във времето след 11:00 часа, се забранява и балиране и извозване на по-рано балирани сено и слама.

Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Хасково са натоварени да следят за стриктното спазване на условията по забраната.

Реколта 2024 в ЕС: Лоши перспективи за зърнените култури, стабилни за маслодайните и положителни за протеиновите очертават експерти

Предишната заповед на областния управител Мехмед Атаман влезе в сила на девети юли с давност до първи септември. Тя беше издадена заради пожарите, които обхванаха региона. Единият от тях – край свиленградското село Студена, тръгна именно при косене в района на орехова градина с косачка от  60-годишен земеделец. Огненият фронт се разви на голяма територия и беше овладян след четири денонощия. При него пострадаха причинителят му и 19-годишен доброволец от Свиленград. При пожара бяха унищожени 110 хил. декара площи, включително и гори, бяха изпепелени 12 необитаеми къщи и една обитаема в село Равна гора, кравеферма и селскостопанска постройка, както и два автомобила.

Водещи новини

Още новини