Каква е тазгодишната реколта от слънчоглед?

Pixabay
share

Настоящата 2024-а е поредна не много добра година за слънчогледа, предвид на вече двегодишното засушаване. Това каза за БТА доц. д-р Галин Георгиев, ръководител на отдела по селекция на слънчоглед в Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево.

Той посочи също, че досега не е било две поредни години да има толкова високи температури - няколко месеца над 35 градуса. За слабата реколта допринася и липсата на валежи, допълни още доц. Георгиев. 

Специалистът каза също, че жътвата на слънчоглед в института не е започнала, но някои земеделски стопани прибират между 100-150 кг/дка, като на изолирани места и до 200 кг/дка. Според доц. Георгиев това е с поне 50 процента по-ниско от нормалния добив от слънчоглед. 

Олиото ще поскъпне?

"Все пак в сравнение с царевицата слънчогледът е много по-добре, тъй като биологията му е по-различна. Коренът му достига до 3 метра дълбочина и може да използва влагата от долните почвени хоризонти. Царевицата е по-нежна култура, корените ѝ са по-плитки, изисква повече влага и затова много от арендаторите искат да се отказват от тази култура. Предпочитат да минат само на зърнено-житни култури и слънчоглед, което не е добре за сеитбооборота", каза още доц. Галин Георгиев.  

Той коментира и тенденциите в науката, като според него успяват да реагират и да наблегнат на създаването на сухо устойчиви хибриди. Според експерта проблемът е и в липсата на държавна политика при управлението на сектора. Има европейска програми, отпускащи пари за поливно земеделие, но ние нямаме и вода в язовирите. Само селекция, само земеделските институти не могат да се справят, трябва държавна политика", каза доц. Георгиев. Според него липсата й е сред причините земеделските стопани вече да не виждат добро бъдеще за сектора.

Водещи новини

Още новини