Всички площи със съществуващи напоителни инсталации ще бъдат допустими за подпомагане по мярка 4.1

Pixabay
share

Всички площи със съществуващи напоителни инсталации ще бъдат допустими по „Целеви прием за проектни предложения за повишаване на ефективността при потреблението на вода в селското стопанство“ по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., съобщават от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проекта на насоките за кандидатстване. Допустими за подпомагане ще са площи със съществуващи напоителни инсталации, включително и площи, които не се напояват, но в които към 1 януари 2007 г. е действала система за напояване.

Промяната е вследствие на постъпилите коментари в периода на предходно обществено обсъждане на насоките за кандидатстване по процедурата и проведена нова комуникация със службите на Европейската комисия (ГД „Земеделие“ и ГД „Околна среда“), след което Управляващия орган на Програмата прецизира понятието „напоявани площи“. Това налага промени в условията за допустимост на дейностите, и изискуемите документи.

Земеделци настояват за създаването на дъждовни облаци от държавата

Припомняме, че общият бюджет на процедурата е в размер на близо 97,8 млн. лева. Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 29 337 лв., а максималният - 880 110 лв. Финансовата помощ за одобрени проектни предложения е до 50% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи. Крайният срок за предоставяне на предложения и коментари по публикуваните документи е до 12 август 2024 г., включително, с тях може да се запознаете тук.

Водещи новини

Още новини