България сред топ производителите на малини

Pixabay
share

България е сред топ производителите на малини в света. Страната ни е в челната десетка по този показател, показват данните на Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Сочните малини и ягоди са славата на Берковския край. Някога плодовете са били произвеждани масово и в големи количества, сега – от единици и по-малко.

Дори в селото с вкусното име Ягодово, откъдето е Митка, се добиват все по-малки количества от ароматните плодове.

"Даже мога да кажа, че почти няма хора, които да произвеждат ягоди в Ягодово", твърди производителката Митка Георгиева, предава БТВ. 

Шокиращи цени у нас: Малини за 40 лева и ананас за 11 лева

Но при нея е различно – след близо четвърт век живот в столицата, семейството ѝ се прибира в родния край. Започват с пет декара преди няколко години и стигат до малко над тринайсет декара в момента.

"Ягодите станаха спонтанно – решихме, че като имаме малини трябва да имаме и малко ягоди. Решихме отначало да са три-четири реда, обаче насадихме два декара", обяснява още Митка Георгиева.

Продукцията си реализират сами. Директните продажби са по-трудни, но оправдават труда, а и така са по-честни към клиента. Доказва го клиент от врачанското село Типченица.

"Ягодата е сочна, тежка, сладка, ароматна", казва клиентът.

Един и същи сорт не дава един и същи плод, казват от браншовата организация. Българските плодове например са много по-вкусни.

Произвежданите от Митка Георгиева и семейството ѝ плодове догодина ще са още повече. Скоро ще получат и сертификат за биопродукти.

Водещи новини

Още новини