Ще приемат ли протестиращите от земеделския сектор меморандума на правителството?

Bulfoto
share

„Все още не сме наясно с този опростен механизъм, който властта предлага за компенсиране на земеделците. Вчера премиерът сподели за него в брифинг, но ние тепърва трябва да се запознаем с предложението и дали то е релевантно към ситуацията и загубите, които се търпят”.

Това заяви в предаването „Здравей, България” по NOVA Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Коментарът му е по повод продължаващото недоволство от страна на земеделците в страната и преговорите им с правителството.

„Да, нормално е този, който печели много, да няма нужда от подпомагане. Но тук трябва да видим дали това е съпоставимо. В крайна сметка, цялата концепция на тези протести е, че всички са на загуба”, посочи той.

Красимир Кирилов: Няма животновъд без кредит

„Днес, на срещата при премиера, ако ни покани и допусне, ще отидем. Досега не сме канени на срещи нито с Министерството на земеделието, нито с него. Ние, производителите на плодове и зеленчуци, до момента сме изолирани”, каза Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България.

„Коментари по разпределението на парите за зърнопроизводството няма да правим. Искам да кажа само, че бюджетът, който се предлага за т.нар. чувствителни сектори, включително производството на плодове и зеленчуци, е много по-малък от миналата година”, добави тя.

По думите ѝ, на фона на война, суша, студ, поскъпване на ресурси и други проблеми, миналата година браншът е оцелял, именно благодарение на помощта заради Украйна. Сега сумата е три пъти по-малка – от 426 на около 150 милиона лева.

Според нея причината в уж плодородните български земи да се внасят толкова много плодове и зеленчуци от чужбина е провежданата от 20 години насам политика.

„Проблемите в сектора на пчеларството са натрупани през последните години и сега преляха. В момента имаме залежала продукция в складовете на нашите производители от последните две години. Проблемът е, че от последните 10 години няма стратегия за развитие на сектора и аз се боря за създаването на такова нещо”, коментира темата Петко Симеонов, член на УС на Асоциацията на организациите на производители на пчелен мед и пчелни продукти.

„В момента се конкурираме с нелоялен дъмпинг”, добави той. По думите му в момента в ЕС и в  България няма контролен орган, който може да хване фалшиви мед и други пчелни продукти. В същото време такива стоки пристигат у нас с цена в пъти по-ниска от тази на истинските пчелни продукти.

„Всеки трети буркан в Европа е с фалшив мед. Ние, като държава членка, можем да въведем по-строги изисквания”, каза още Симеонов.

„Не съм оптимист, самият подход е сбъркан. Усилията на министъра на земеделието Кирил Вътев да раздели сектора, са безуспешни. Но сега виждам, че в тези усилия той вече намесва и министър-председателя. Всички вчера протестирахме рамо до рамо, без значение кой къде членува и плаща членски внос, без значение кой колко е голям”, заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов.

Премиерът Денков подаде ръка на зърнопроизводителите, предложи им нов меморандум

„Опростеният механизъм ние още не сме го видели. Беше изпуснат моментът, когато украинската помощ трябва да се заложи в бюджета, а не както сега - да се чудят откъде да извадят някакви пари, за ни хвърлят прах в очите и да ни успокоят. Никой не казва евентуално откъде ще ги извадят тези пари, но те ще ги вземат пак от нас – или от чувствителните сектори и те ще бъдат намалени допълнително, въпреки че са по-малко, или от инвестиционните програми”, посочи той.

Водещи новини

Още новини