Найденов: Българският хляб е най-евтиният хранителен продукт в Европа

share

Към момента цената на хляба не нараства, но има движение на цената. Няма основание за драстично увеличение на насъщния. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните.

По думите му, е факт, че зърното е рекордно скъпо. Той уточни, че само през 2008 г. е било по-скъпо. То обаче е борсова стока, на която влияят обстановката в САЩ, Русия, Украйна и Казахстан, където положението не е добро, заради сушата, обясни Найденов. Когато в черноморския регион се прибере цялата реколта, цената ще се стабилизира. Да, пшеницата е скъпа, но не толкова, че да доведе до двойно увеличение на хляба. Тя е 50 процента от цената на хляба, а едва три процента от себестойността на хляба е енергията. Така че и енергията няма как да повлияе, разказа министърът.

Реколтата на пшеница е рекордно висока и е най-добрата като качество от 20 години насам. Ще ядем най-качественият хляб от двадесет години, и то на почти непроменена цена, каза земеделският министър. Той обясни обаче, че пшеницата още не е включена в производство, тъй като след прибирането й, което бе сега, има период от около месец, в който да доузрее.

По думите на земеделския министър, България има много голям капацитет на хлебопроизводство и жито над три пъти повече, отколкото е нужно. Конкуренцията в сектора обаче е много силна. Затова и фалират доста от фирмите, а не защото изкуствено се задържа цената на хляба, обясни Найденов. В бранша конкуренцията е жестока, а производителите трябва да си намерят своята ниша, както примерно с бутиковите хлябове, за да запазят позициите си на пазара. Освен това е проблем, че потреблението на хляб в България намалява, а българският хляб е най-евтиният хранителен продукт в Европа.

Министърът обясни, че проблеми при пшеницата няма. По-сериозно е положението при фуража. Заради сушата, там положението е по-тежко, а това се отразява зле на животновъдите.

След като вчера експерти обсъдиха цената на хляба, днес на дневен ред са проблемите в сектор животновъдство. По този повод премиерът събира животновъди, зърнопроизводители, млеко и месопреработватели, както и търговци. Основната тема на срещата ще е ценообразуването при месните и млечни продукти, заради значителното разминаване между производствените и крайните цени. Докато животновъдите твърдят, че продават млякото евтино, а преработвателите – че стоката им залежава в мандрите, потребителите усещат, че цените в магазините бавно пълзят нагоре.

Експертите ще анализират къде отива печалбата, като се проследи цялата верига, обяви министърът на земеделието. Ще бъде обсъден и проблема с очакваната ниска реколта на царевица и слънчоглед и как това ще се отрази на животновъдите и млекопроизводителите.

Водещи новини

Още новини