Мариана Кукушева: С падане на ДДС хлябът автоматично ще поевтинее

Кадър БНТ
share

Хлябът не е поскъпнал в последните 6 месеца в с повече от 45-50%. За сметка на това цената на електроенергията и газа поскъпнаха 5 пъти. Поскъпна и цената на човешкия труд, както и суровините и опаковките, които ние ползваме. Брашното поскъпна със 100%. Това обясни Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Тя каза, че страната ни продължава да има достатъчно зърнени запаси. Поскъпването обаче е резултат от войната в Украйна: “Украйна и Русия са производители на около 30% от консумацията на зърно. Поради войната, те сега не работят на Черноморския басейн. Ние обаче имаме достатъчно запаси и обявихме неограничен износ след осигуряване на продоволствената независимост на страната”.

Кукушева уточни, че Русия и Украйна са страните, които произвеждат и друг ключов елемент от производството - торовете.

Може ли да останем без хляб на пазара?

“Потребителят търси български хляб. Спекула в цената на хляба няма,защото това е най-бързо оборотната срока. С увеличението на всички производствени разходи няма как цената да се задържи една и съща дълго време”, заяви тя.

Кукушева поиска пълно отпадане на ДДС за хляба. Чрез това цената на хляба ще падне под 2 лв.

По думите ѝ малките магазини не могат да си позволят голям марж и при тях цената е осреднена между тази на големите вериги.

Водещи новини

Още новини