Свинското месо в България е безопасно. Основната задача на Българската агенция по безопасност на храните и на индустрията е да недопуска разпространението на африканска чума у нас. Това увери доц. д-р Цвятко Александров, зам.-изпълнителен директор на агенцията.
Свинокомплексите в Русенско и Силистренско търпят загуби заради т.нар. диамантен печат, който не им позволява да продават месо в други държави в ЕС, тъй като в региона е имало африканска чума по свинете.
Диамантеният печат се оказва проблем за българското свиневъдство. Факт е, че с диамантен печат може да се продава само на територията на България, коментира още доц. д-р Цвятко Александров пред БНТ.
Агенцията по храните работи по това този печат да отпадне и големите индустриални комплекси да могат да търгуват на европейския пазар и у нас.
"Първата крачка е направена, част от рестрикциите отпаднаха за определени територии в страната. Вчера направихме запитване до Европейската комисия за всички комплекси без изключение да бъдат извадени от това становище, което определя този печат, така че очаквам развитие скоро и за останалите свинекомплекси", заяви Александров.
Той увери, че месото е напълно безопасно в България и с високо качество.
"Свинекомплексите подобриха мерките за биосигурност и това е изключително качествено месо, от което никой не трябва да се опасява. Африканската чума, знаете, в Румъния е с огнища, заплахата е огромна, но Българската агенция съвместно с индустрия показва стриктен контрол по отношение на недопускането на това заболяване у нас и въвеждането на нови рестрикции. Обръщам внимание, че африканската чума не е опасна за здравето на човека, а единствено за свиневъдството и икономиката", коментира още Александров.