Прясното агнешко месо е само българско. Това са установили проверки на Областната дирекция за безопасност на храните в Сливен, съобщи пред журналисти директорът на институцията д-р Пламен Пенчев.
Установено е било и замразено месо, което е със стандартни документи, внос от Нова Зеландия и Патагония, добави той.
Д-р Пенчев посочи, че когато купуват месо, потребителите трябва да следят печатите, на които са отразени произходът - държавата и номера на предприятието. Той препоръча хората да купуват бледорозово и свежо месо, по което няма слуз и това показва, че то е прясно и правилно съхранявано.
Проверките, които се извършват съвместно с Комисията за защита на потребителите, са започнали от 30 март в складове, магазини, хипермаркети, като се акцентира основно върху агнешкото месо, козунаците и зеленчуците.
Козунаците трябва задължително да бъдат опаковани, като на етикета се отбелязва съдържанието с точно и нагледно изписани съставки. Освен българските яйца, на пазара има и полски, които са около 10 на сто от общия брой на предлаганите. По думите на д-р Пенчев те са в срок на годност, съхраняват се правилно. Резултатите от проверките сочат, че търговците и производителите на продуктите са изрядни с малки изключения, за което са били направени предписания.
Съставен е бил акт на собственици на заведение, което не е имало регистрация в Агенцията за безопасност на храните.