Наши учени направиха шоколадов памук

share

Учени от Института по полски култури в Чирпан създадоха БГ памук, който зрее по-бързо и издържа на суша и влага, пише в. "Телеграф".

Досега от вида са селектирани 12 сорта, като един от тях е в кафяв цвят, напомнящ на любимите ни карамелени бонбони. Неговите кафяви влакна не трябва да се оцветяват допълнително, като могат да се използват направо в производството. Водят се още за екосуровина.

Преди няколко години учените от института стигат до извода, че в България трябва да има нов вид памук, тъй като семената - внос от САЩ, Гърция и Испания, не виреят по нашите ширини. Така и се създава българския памук, който зрее по-бързо съобразно с това, че топлото време при нас е за по-кратък период от чуждите южни ширини. Също така растението издържало и виреело дори когато имало по-сухи или влажни години. В момента семето му върви по 3 евро.

Освен памука в института са селектирали и специален вид твърда пшеница. За нея казват, че била отлична за правене на хубави макарони. Заради съставките на новата твърда пшеница тестените изделия, приготвени от нея, не се разваряват и тя била отлична за приготвянето на традиционната италианска паста, похвалила се родни учени. По думите им твърдата пшеница много се целяла в ЕС и у нас, но за жалост се изнасяла от България  за Гърция на по-ниски цени, а след това се внасяла пак същата в родината ни на двойно и тройно по-високи тарифи.

Водещи новини

Още новини