62 муфлона засегнати от "син език"

share

През летния сезон във всички Държавни ловни стопанства на територията на страната силно засегнат бе муфлона от болестта „син език“, съобщи Йордан Бошнаков, директор на "ДЛС - Дикчан", село Сатовча, цитиран от Фокус.

По думите му за всеки смъртен случай на муфлон има съставен протокол и са уведомени ветеринарните власти и конкретно Югозападното държавно предприятие и Изпълнителната агенция по горите. „Загробването на труповете се налага, тъй като екарисажите в страната не са в състояние да поемат всички умрели животни“, уточни Бошнаков. Със застудяването, комара, причинител на болестта изчезна и не са констатирани случаи на „син език“ от около месец, посочи Йордан Бошнаков.

Той посочи, че за летния сезон на територията на "ДЛС - Дикчан" са засегнати общо 62 муфлона от болестта „син език“.

„В България има две екарисажни коли и отказваха да взимат муфлони, тъй като не могат да смогнат да вземат и овцете с ушни марки“, посочи Бошнаков. На всеки един констатиран случай на заболял муфлон е направен протокол за извършена аутопсия, сигнализиран е ветеринарен лекар, който е правил необходимите проби. Към момента няма получени компенсации за констатираните загуби, допълни Бошнаков.

„Всички документи са ни изрядни, за всеки един случай са правени протоколи, изпращани са проби и в столицата, но към момента никой не е предприел никакви мерки за компенсиране на щетите“, категоричен бе Бошнаков.

Водещи новини

Още новини