Зърнопроизводителите излъгани с предизборни ваучери за гориво

share

70 000 земеделски производители са получили предизборни ваучери за гориво, които не могат да ползват. Това каза Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите пред Нова телевизия.

Обещаната от правителството преференция за земеделските производители, които трябва да плащат по-нисък акциз върху горивата, използвани в селскостопанската техника, може и да се окаже неизползваема. Причината е, че бензиностанциите отказват да приемат раздаваните ваучери за помощта, притеснявайки се, че няма гаранции срещу фалшификацията им.

Всички земеделци в Европа получават подобно облекчение за производителите. Беше обещана тази нотификация, тя беше одобрена от ЕС. Раздадоха ни тези ваучери, макар и със закъснение. Ваучерите позволяват една отстъпка от 18 ст., на декар и 12 ст. ще получим следващата година при изравняването. На бензиностанциите отказват да приемат тези ваучери, защото се опасяват от фалшификации. До изясняване на проблема ще се забави работата ни, алармира Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

След като не ни дават нафта, вероятно тези ваучери ще изгорят, коментират производители. Зърнопроизводителите се надяват проблема скоро да бъде решен, за да не се спъва работата им.

По данни на асоциацията на зърнопроизводителите досега няма нито един случай на реализиран ваучер, а само след седмици секторът влиза в най-активната си кампания по прибиране на житото. От земеделското и финансовото министерство съобщиха, че знаят за проблема и предстои да изготвят указания до търговците на горива.

Водещи новини

Още новини