Плевнелиев: България трябва да има ясни приоритети за развитие

Булфото
share

България трябва да има ясни приоритети за развитие. Това заяви в Стара Загора президентът Росен Плевнелиев. Той изнесе лекция на тема: "Стратегически перспективи за развитие на земеделието и производството на храни в България" пред студенти  и преподаватели от Тракийския университет по покана на ректора и бивш земеделски министър в служебното правителство проф. д-р  Иван Станков.

"Има пари, но няма приоритети" изтъкна президентът и подчерта, че за земеделие има определени 3 млрд. евро в  Европейския съюз. Той очерта производството на билки, гъби и мед като перспективни за нашата страна. Годишната печалба от износа им е близо 30 млн. евро.

Президентът препоръча бързо изработване на цифров атлас за подобряване на почвите у нас и създаване на сертифицирана  лаборатория, която да изследва хранителните продукти и да ги направи конкурентноспособни на европейския пазар, пише БТА.

Росен Плевнелиев препоръча на специалистите от Тракийския университет да участват при разработването и обсъждането на  проекта за Национална стратегия за развитие на земеделието до 2020 година.

Водещи новини

Още новини