Кампанията за изкупуването на тютюна ще приключи в средата на март

share

Кампанията за изкупуването на тютюна в страната окончателно ще приключи в средата на март, каза председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев, цитиран от БТА.

Според него този срок не тревожи земеделските стопани, защото допреди три години кампанията, започваща след Нова година, е приключвала в края на март. Но той не скри, че е имало различия за изкупните цени между земеделските стопани и търговските фирми, които са изяснени след намесата на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Вече е изкупен тютюнът от ориенталските сортове. Цените са между 10 и 30 на сто по-високи от миналогодишните.

Към края е изкупуването на сорта "Виржиния", а до средата на март ще бъде завършена и кампанията за изкупуването на сорта "Бърлей" в Северна България, каза Филев. Асоциацията има идеи за изменения в Закона за тютюна и тютюневите изделия, свързани с договорирането на реалните площи, върху които се отглежда тютюн, за да се осигури отчетност за количествата и да се предвиди производството на качествени семена. Нужен е и регистър на тютюнопроизводителите и на изкупуващите тютюн фирми. В средата на този месец ще продължат консултациите с търговски фирми за създаване на борд "Тютюн".

Водещи новини

Още новини