Селските стопани вече ще са задължени да колят едрия добитък само в кланици. Забранява се и на заведенията за обществено хранене да изхвърлят хранителни отпадъци в кофите за боклук. Това предвиждат промените Закона за храните, които се обсъждат днес.
Забраната за клане на животните вкъщи се отнася само за едър рогат добитък и не включва прасета, агнета и кокошки, уточняват от земеделското министерство. Изискването кравите да се колят само в специализирани места е продиктувано от европейския регламент заради опасните животински отпадъци и риска от зарази като "луда крава", например. Глобата за нарушение е от 3 до 5 хиляди лева, което е повече от стойността на самото животно.
Общините ще трябва да изградят кланнични пунктове под ветеринарен надзор, но такива ще могат да се строят и от частни лица. Това, според експертите, е в помощ на стопаните, тъй като съществуващите кланици са малко и отдалечени и превозът на животните до тях е много скъп.
Друга промяна в закона забранява на ресторантьорите да изхвърлят хранителни отпадъци в кофите за боклук. Пак заради рисковете от зарази, те ще трябва да съхраняват отпадъците в специални контейнери в складовете си и да ги предават в екарисаж. Смята се, че бизнесът ще бъде против тази мярка защото тя изисква нови инвестиции, но глобата при неспазване е 5 000 лева още при първо нарушение.
Ако до края на март България не приеме промените в Закона за храните, има риск Еврокомисията да започне наказателна процедура срещу страната ни. Всички проектопромени ще влязат в Министерски съвет едва след широка дискусия с бизнеса, обеща министърът на земеделието Мирослав Найденов.