Община продала асфалтирана улица като нива

share

Дълга към 100 м. асфалтирана улица в кюстендилското с.Драговищица била продадена от общината на търг за земеделски имот, сподели кметът на селото Драголюб Стоянов, цитиран от Труд.

До абсурдната грешка се стигнало заради тотално объркания, влязъл в сила преди 12 години, план за земеразделяне на селото - 90% от границите на имотите в Драговищица са сгрешени, оплакват се собственици. Продажбата станала през август т.г.

Улицата, която е в регулацията, като през нея се пътувало до с.Злогош, попаднала в имот от 6,1 декара в м.Ханджийското, който общината обавила за продажба. Когато новият собственик платил и трасирал терена, улицата попаднала в имота му и той я оградил.

Ощетени са и собственици на ливада наблизо, която също попаднала по погрешка в продавания парцел. Собственик на ливадата по наследство е служител на Столичн голяма община, уточни кметът Стоянов. Макар, че общината няма вина за грешката, кметът на Кюстендил Петър Паунов обещал да съдейства нещата да се корегират.

Проблемът със сбъркания земеразделителен план на Драговищица, изготвен от "Геокатконсулт"-София, е от години. От кметството писали до президента Георги Първанов /2002-2012год./, до земеделското министерство, до областната управа в Кюстендил. Отникъде обаче нямало ни отговор,ни някакво съдействие.

Собственици на земя в селото са готови да си платят таксата и разходите, но да се изготви нов, точен и прецизен земеразделитен план. "Омръзна ни да ходим по съдилища, от непрекъснатите разправии и скандали между собественици и наследници", казва драговищенският кмет Стоянов.

Водещи новини

Още новини