19 плажа в област Добрич остават без охрана това лято

Novini.bg/ Canva
share

Деветнайсет плажа на територията на област Добрич остават без охрана през настоящия летен туристически сезон. Процедурата по възлагане на обществената поръчка е била прекратена, след като единственият явил се кандидат е бил отстранен. Без водни спасители са десет плажа в община Шабла, пет в община Каварна и четири в община Балчик. От Областния съвет на Българския червен кръст Добрич алармират, че средната възраст на спасителите с всяка година нараства, а хроничният недостиг за заемане на длъжността продължава.

Всяка година в национален мащаб квалификация за водно спасяване в море и басейни получават около 750 души. Заради недостатъчно заплащане и лоши условя на труд обаче професията остава неатрактивна за младите хора, посочи председателят на Областния съвет на БЧК Добрич д-р Артюн Еринозов. 

"Всяка година средната възраст на водните спасители нараства", посочи д-р Еринозов. Затова, допълни той, трябва освен да обучаваме, но и да привличаме младите хора към тази професия. 

Статистиката по отношение на удавянията сочи, че през 2023 година те са били два пъти по-малко в сравнение с предходната и са 109, като 54 са в море, а 55 са в други водни басейни. Спасените са били 5753-ма. Според д-р Еринозов, за да се запази положителната статистика, е необходимо да се промени отношението към водните спасители и да се подобри тяхното заплащане.

Водещи новини

Още новини