Туризмът през 2023 г.: Има добри знаци за бъдещ успех

Novini.bg/ Canva
share

"Това е много добра новина, която чакаме от дълго време. Влизането ни в Шенген ще улесни придвижването основно на чуждестранни туристи от страни извън ЕС, които посещават България. До момента имаше пречки и в много случаи те избираха други дестинации именно заради затрудненото влизане и визовите условия". 

Това коментира пред БНР Димитрина Горанова - председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, след решението на Нидерландия, която даде "зелена светлина" за членството ни в Шенген.За трагичния инцидент в Прага от снощи, тя отбеляза, че туризмът е изключително чувствителен на всичко, което се случва около нас, а негативният ефект се усеща веднага.

"Прага е една доста търсена дестинация от българите, особено около Коледа и Нова година. Ще има отлив от търсенето на тази дестинация. Всеки пък, когато се случи някакъв инцидент, туристите имат време да се окопитят, да усетят сигурност в пътуванията и минава едно време на застой". 

Зарица Динкова: Очаква се поскъпване на почивките през зимния сезон

За изминаващата 2023 година Горанова обобщи:

"Успяхме да се преборим с всички препятствия и случващото се около нас и в света през тази година, което не беше малко, и да приключим годината с едни сравнително добри резултати. Има още какво да се желае, особено за входящия туризъм, за да достигнем предпандемичните нива".

Според нея има добри знаци за бъдещ успех. Тя отчете, че с най-бърз темп се развива СПА туризмът, който през последните 2 години е отчел рекордни показатели. По думите й културният туризъм е този, който се възстановява с най-бавни темпове. 

В предаването "Преди всички" Горанова посочи какво трябва да се промени по отношение на рекламата на българския туристически продукт. По думите й трябва да се търсят все повече начини за директно финансиране към пазари, които имат потенциал за развитие на туризма в България. Трябва да се търсят механизми за по-голяма гъвкавост и адекватна и навременна реклама, за да не изоставаме от конкурентните ни пазари, добави тя. 

За бранша е необходима предвидимост, заяви Димитрина Горанова и отново апелира за това. Тя отбеляза ситуацията с ДДС-то за туроператорите. Според нея по-ниската ставка трябва да остане до края на 2024 г.

Горанова изтъкна добрия диалог с Министерството на туризма. Но подчерта, че политическата нестабилност влияе изключително много на сектора. Имаме нужда от дългосрочна визия за развитие на бранша, категорична бе тя. 

Водещи новини

Още новини